keskiviikko 6. heinäkuuta 2011

#24 - TOP-tietosanakirjasarja


Tänään päätin saada tyhjäksi kokonaisen hyllyn kaapista kerralla. Niinpä tämä vuosikausia (tai no oikeastaan vuosikymmeniä) vaalittu tietosanakirjasarja saa lähteä. Koululaisen tietokeskus on hankittu aikanaan isosiskolleni, painovuosi näyttäisi olevan 1991. Minä käytin samoja kirjoja itsekin kouluesitelmiä tehdessäni, eihän tieto sentään vanhene! ;)

Sarjaan kuuluu yhteensä 9 jumalattoman painavaa opusta, joista neljä ensimmäistä on jaoteltu aihepiireittän, neljä seuraavaa sisältävät perinteisen aakkostetun tietosanakirjan ja viimeinen osa on nimeltään kodin perussanakirja. Tässäpä osien sisällöt vielä vähän tarkemmin:
1 - maailmankaikkeus, maapallo, luonnonvarat, kartasto
2 - kasvit, eläimet, ihminen, yhteiskunta
3 - historia, kulttuuri
4 - luvut, luonnonlait, tekniikka
5 - A-Hil
6 - Him-Lun
7 - Luo-Sar
8 - Sas-Ö
9 - Kodin perussanakirja

Tulin katumapäälle heti, kun avasin yhden kirjoista ja aloin lukemaan. Kirjathan ovat täynnä mitä hauskimpia selostuksia asioista, joista tänä päivänä tiedetään pikkaisen enemmän kuin silloin 20 vuotta sitten. Mutta ei, päätös on päätös ja siinä on pysyttävä. Viimeistään seuraava lainaus sarjan osasta 4 saa meidät kaikki muistamaan, miksi tällaisia kirjahyllyn kokoisia tietosanakirjasarjoja ei enää nykyaikana tarvitse hamstrata. (Mutta kyllä joku tämän voisi silti tulla hakemaan omaan kirjahyllyynsä hei pliis!)


"Tulevaisuuden mikrot


Mikrotietokone on käynyt läpi huiman nopean kehityksen, mutta laitteena se on vielä nuori. On varmaa, ettei mikrojen kehitys tule lähiaikoina ainakaan hidastumaan - pikemminkin päinvastoin.

Tulevaisuuden huippumikrot ovat kymmeniä kertoja nykyisiä malleja nopeampia. Lisääntynyt nopeus mahdollistaa paitsi entistä isompien ohjelmien tekemisen myös mikron käytön helpottamisen. Hiiren, ikkunoinnin ja grafiikan merkitys lisääntyy. Ehkä mikrot jonakin päivänä oppivat ymmärtämään jopa puhuttuja komentoja. Joka tapauksessa mikroista tulee tavallisen ihmisen työkaluja samaan tapaan kuin laskimet ja puhelimet ovat.

Toinen mullistus tulee tapahtumaan massamuisteissa. Laserin avulla luettavat optiset levyt mahdollistavat kokonaisten kirjasarjojen toimittaisen yhdellä levyllä. Tällaisen hypermedian selailu käy helposti tietokoneen avulla. Se pystyy esittämään tekstiä, grafiikkaa ja animaatiota kuvaruudulla niin, että käyttäjä voi siirtyä hetkessä mielleyhtymiään seuraten aiheesta toiseen."

3 kommenttia:

  1. Minä haluan nämä! Mistä tulen hakemaan? (:<

    Terveisin Ronja Leppäkerttunen Roskalava Jyväskylä-palstalta ;)

    VastaaPoista
  2. Hakemaan voi tulla Jyväskylän Kangasvuoresta. Tarkemmat yhteystiedot laitoin sulle tulemaan Facebookin yksityisviestinä, toivottavasti tuli perille. :)

    VastaaPoista
  3. Btw, joku toinenkin havitteli näitä, mutta en ole kuullut siitä enää mitään ekan viestin jälkeen, joten tässä vaiheessa sanoisin, että eka noutaja saa pitää. ;)

    VastaaPoista